Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krita - rady, sugestie, doświadczenia

krita program_graficzny jaki_program_wybrać

• Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat
ViikingitValk
  • ViikingitValk
  • Użytkownicy
  • Obserwuj
  • 3 postów
  • 5 Obserwujących

Witam serdecznie!

Zapewne każdy tutaj zmagał się kiedyś z tym, niemalże egzystencjalnym problemem: jaki program graficzny wybrać? SAI, bo przystępny cenowo i bardzo intuicyjny? PS, bo tylu profesjonalnych artystów go używa i zachwala? Oczywiście z czasem te etykietki tracą znaczenie, a każdy zaczyna używać tego, co jest dla niej/niego najwygodniejsze, ba, bardzo często przerzuca się na zupełnie inny program (Painter, Clip Studio Paint, ArtRage, Manga Studio, iiile tego jest..! :D ), ale myślę, że w każdym z nas odzywa się też od czasu do czasu duch eksperymentatora.

Na takim etapie życia właśnie się znajduję i postanowiłam dać szansę Kricie - bardzo wychwalanej, darmowej, tworzonej przez entuzjastów i wciąż rozwijanej, ale muszę przyznać, że na obecnym etapie moje rozumienie tego programu jest bardzo podstawowe. Ktoś go używał? Jeżeli tak, napiszcie proszę, za co go polecacie/odradzacie, jakie funkcje Wam przypasowały, a jakie nie i w końcu, jak się mają te wszystkie bajerki (zauważyłam np.że ten program ma chyba z milion trybów mieszania warstw) do realnej pracy.

Będę bardzo wdzięczna za wszystkie odpowiedzi! :)

Napisany 23.09.2016 - 10:34

canitiem
  • canitiem
  • Użytkownicy
  • Obserwuj
  • 9 postów
  • 19 Obserwujących

Jakieś 3 lub 4 lata temu używałam trochę Krity, ale do czasu wydania jej nowej wersji. Od tamtej pory buntuje się, tnie i "wykracza" na moim kompie. Tak bardzo zazdrościłam tym, którzy mogli używać nowej wersji :D Ostatnią działającą wersją była chyba 2.6, kolejne wydania sprawdzałam do 2.9 i żadne nie działy ok :(. Z tego co pamiętam, to program bardzo mi się podobał ale przez to, że nowa wersja Krity nie działała u mnie, przesiadłam się na Illustudio a później na Clip studio paint przy którym na razie pozostałam. Jednak, dalej uważam, że Krita to program z wielkim potencjałem, jeśli tylko dobrze sprawuje się na sprzęcie, który posiadamy :D i myślę, że jak zaczniesz w Kricie regularnie malować to wtedy sama się przekonasz czy Ci pasuje czy nie. W ogóle, to sama też chętnie przeczytam wypowiedzi innych na temat tego programu ;)

Tak na marginesie, ja także wypróbowałam masę różnych programów graficznych ;)

Napisany 24.09.2016 - 21:49

ViikingitValk
  • ViikingitValk
  • Użytkownicy
  • Obserwuj
  • 3 postów
  • 5 Obserwujących

Oj, szkoda! :( A próbowałaś tej najnowszej wersji? Teraz już jest 3 i chyba nawet już z jakąś jedyneczką po kropce, a nuż się dogada z Twoim komputerem...? :) Osobiście właśnie robię pierwszą pracę na tym programie i muszę przyznać, że naprawdę jest przyzwoity - póki co nie było żadnej opcji, której bym potrzebowała,a której by nie miał. Jedyne, co zaobserwowałam, to to, że niespecjalnie radzi sobie na większej rozdzielczości, ale nie jestem pewna, czy to wina mojego komputera czy samego programu.

Napisany 25.09.2016 - 08:42

canitiem
  • canitiem
  • Użytkownicy
  • Obserwuj
  • 9 postów
  • 19 Obserwujących

O, to właśnie to. Wysoka rozdzielczość. Ja pracuje zawsze na dużych obrazach. Zazwyczaj A3 300-350 ppi, a niekiedy na A2 300 ppi. No i Krita robiła bunt. Pędzel ciął się, i szarpał i często dochodziło do wyłożenia się programu i to już przy A4. A na Kricie bardzo zależało mi, bo ma natywną obsułgę CMYK-a :( W przeciwieństwie do GIMP-a. Podjęłam próbę z najnowszą wersją. Działa :) Na obrazie A3 300 ppi pędzel o dużym rozmiarze nie ciął się, jedynie trochę zwolnił (norma :D). Pierwsze co sprawdziłam, to funkcjonalność warstwy wektorowej i brakuje mi możliwości używania różnych pędzli. A także, albo nie umiałam rozgryźć tego albo nie ma sposobu na zmianę grubości tylko fragmentu narysowanej już ściezki czy innych znanych mi bajerów z Clipa. Za to różności w  mieszaniu warstw naprawdę dają spore możliwości :) Podoba mi się, że przy ustawieniach pędzla można sobie mazać z boku i sprawdzać ustawienie pędzla bez potrzeby smarowania po płótnie. Widzę też, że ma G'MIC, znany mi z GIMP-a, czyli zasób filtrów ma przyzwoity ;) Ogólnie dość fajnie, ale musiałabym chyba coś w nim namalować aby coś więcej się wypowiedzieć.

Muszę sprawdzić jeszcze czy program będzie działał po restarcie komputera, bo ostatnio Krita zepsuła się na drugi dzień i nie chciała się uruchomić nawet :D

Napisany 25.09.2016 - 10:13

ViikingitValk
  • ViikingitValk
  • Użytkownicy
  • Obserwuj
  • 3 postów
  • 5 Obserwujących

I jak tam się sprawuje? :D U mnie właśnie na A4 jeszcze w miarę działała, ale przy A3 już się trochę dusiła, właśnie przy 300dpi. Będę musiała pokombinować w ustawieniach, może coś się da z tym zdziałać ;) Jeżeli chodzi o grafikę wektorową, to rzeczywiście, tego wcześniej nie sprawdzałam,ale teraz widzę,że masz rację, opcje są raczej ubogie. Albo gdzieś się poukrywały, momentami te wszystkie funkcje są bardzo zmyślnie poupychane :D Jeżeli chodzi o rastry, to rzeczywiście, super sprawa z tym podglądem pędzla i w ogóle ze wszystkimi ustawieniami dla niego możliwymi, jestem bardzo zadowolona szczególnie z tych rozbudowanych możliwości kontrolowania nacisku pędzla, przesyłanej barwy, itp. Żałuję tylko,że jest tak mało 'trybów teksturowania', jak to się ładnie w polskiej wersji nazywa, ale może to jeszcze rozbudują, w końcu to dopiero pierwsza poprawka do trójki :)

Napisany 27.09.2016 - 09:34

canitiem
  • canitiem
  • Użytkownicy
  • Obserwuj
  • 9 postów
  • 19 Obserwujących

Program jak na razie działa :) Do większych testów musiałabym coś w nim namazać, a na tę chwilę nie bardzo mi się chce :D Jednak do osadzania profili CMYK-a mi się przyda ;)

Napisany 03.10.2016 - 14:39

0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników